Dieta při dně volá po střídmosti. Co si naservírovat, když trpíte na dnu?

Dieta při dně volá po střídmosti. Co si naservírovat, když trpíte na dnu?

I když je dna složitá nemoc, úpravou životosprávy můžete věci rozhýbat správným směrem. Co vařit a čemu sa vyhnout, pokud držíte dietu při dně, odpovíme podle nejnovější rady odborníků.

JAK STRAVA OVLIVŇUJE DNU?

Důvod, proč sa dna ozývá, je zvýšení hladiny kyseliny močové. Hlavním spouštěčem jsou potraviny s obsahem purinů, jichž je běžně součástí. Lidský organismus při trávení purinů vytváří odpadovou látku, kterou je právě kyselina močová.

Tento vedlejší odpad trávení zdravý organismus vyloučí. Situace je však jiná při těch, kteří mají problém s vylučováním kyseliny močové a mají náběh na dnu. Jejich tělo nedokáže přebytečnou kyselinu močovou odstranit. Jídelní lístek plný purinů tak spěje k propuknutí dny. Dobrou zprávou je, že správný jídelní lístek (s minimum purinů) spolu s doporučenou léčbou mohou zabránit záchvatům dny.

CO VYLOUČIT ZE STRAVY PŘI DNĚ?

Tuto otázku s vámi řeší dalších tisíce nemocných. Hlavní je vyvarovat se potravinám, které mají více než 200 mg purinů na 100 g jídla. Odborníci se shodli na tom, že je třeba omezit a možná i úplně vyloučit maso. Zejména:

  • vnitřnosti
  • červené maso včetně zvěřiny
  • ryby: sleď, pstruh, makrela, tuňák, sardinky, treska
  • mořské plody: lastury, kraby, krevety a jikry
  • živočišné tuky a bílkoviny (včetně másla nebo šlehačky)

K tomu se zdržte alkoholu i piva. Stejně jako maso obsahuje mírné až vysoké množství purinů. Příčinou jsou kvasinky. Proto platí zákaz i pro nealkoholické pivo. Když už alkohol, tak raděje volte víno. Naservírovat si porci čokolády nebo kakaa také není dobrý nápad. Pro pochopení kakaový prášek má v sobě až 1 800 mg purinů na 100 g.

VĚDĚLI JSTE?

Zelenina, která má v sobě mnoho purinů, nezhoršuje dnu a nespouští dnavé záchvaty. Výjimkou jsou špenát, křen, česnek, brokolice nebo květák. Těm se raději vyhněte. I přesto, že patří k zelenině, dokáží podlomit zdraví drcené dnou. Omezte se i při okurkách, zelí nebo červené řepě.

A víte, jak je to s cukrem při dně? Cukr neobsahuje puriny. Na první dojem skvělá zpráva, ale… Vaše potěšení musíme zastavit. Fruktóza, cukr a slazené nápoje zvyšují riziko výskytu dny. Potvrzují to i výsledky studie se 125 000 účastníky, kde bylo vědecky dokázané, že častá konzumace fruktózy zvyšuje riziko dny. Jak při všech dietách ani v dietě při dně nejezte sladké potraviny. Dokonce to platí i pro zdravé cukry jako je med nebo agávový sirup.

Nezapomeňte se vyvarovat v stravě také rafinovaným sacharidům. Bílé pečivo, kynuté koláče, sušenky… Neobsahují ani puriny ani fruktózu, ale mají nízký obsah živin. A i to je důvod, proč se zvyšuje hladina kyseliny močové.

CO JÍST PŘI DNĚ?

Je pravdou, že se musíte vzdát mnoho potravin, ale stále je co vychutnávat. Strava při dně musí být nízkopurínová. Potraviny mají nízký obsah purinů tehdy, když mají na 100 g jídla méně než 100 mg purinů. Jídelníček kvůli dietě při dně obohaťte o:

  • Ovoce: všechny druhy ovoce jsou povolené. V létě si dopřejte zejména třešně. Dokáží dokonce snížit hladinu kyseliny močové. Stejně působí i višně, jahody, rybíz a borůvky.
  • Zelenina: téměř ve všem máte zelenou – obzvlášť celer, listová zelenina, mrkev  a rajčata. Jako přílohu určitě použijte brambory.
  • Ořechy a semena
  • Obiloviny: oves, ječmen, hnědá rýže
  • Mléčné výrobky: obzvlášť prospěšné jsou nízkotučné mléčné výrobky a zakysané výrobky (nedoporučují se tučné sýry – plísňové, uzené)
  • Rostlinné tuky a oleje: olivový, řepkový, kokosový, lanový
  • Koření: kmín, kopr, petržel, majoránka (vyhněte se soli)
  • Vejce: vařené, ale na talíř si jej servírujte jen občas

S velkou opatrností si můžete dopřát i maso. Přibližně 120 – 170 g masa párkrát za týden. Největší jistotu vám dá kuřecí, telecí, jehněčí maso nebo losos. Ale nepřehánějte to. Příliš mnoho masa vyvolává dnavý záchvat. Vařit nebo dusit je nejlepší způsob přípravy.

Pitný režim hraje důležitou úlohu pro organismus bez ohledu jestli trpíte nebo netrpíte na dnu. Pijte vodu aspoň 1,5 l denně. Dopřejte si kromě vody zejména zelený čaj, nízce mineralizované vody a čerstvé šťávy. Kávičkáři své návyky kontrolujte. Šálek milovaného nápoje je sice povolený, ale vše s mírou.

Během dne popíjejte bylinkový čaj na dnu. Nejlepší jsou kopřivové listy, listy břízy a pampeliška. Čaj z kopřivy dokonce snižuje kyselinu močovou. Tělu pomůžete i močopudnými bylinkami. Výborný je pýr plazivý. Z těla doslova musíte vyplavit svůj problém.

STŘÍDMOST A PRAVIDELNOST

Nemoc dna si vyžaduje v první řadě úpravu životosprávy. Dietní režim při dně stojí na střídmosti ve stravě a pravidelnosti. 4x denně menší porce bude určitě správná volba. Sledujte hlavně jídla, která obsahují vitamíny E a C. Kromě toho si kvůli dně dejte záležet i na pravidelném cvičení, dodržování pitného režimu, omezování alkoholu a celkově udržení zdravé váhy. Jen tak můžete předcházet kolísání kyseliny močové, která dokáže vyvolat dnavý záchvat.

Růženka

Denno-denně se vrtám v hledání odpovědí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je důvod si to nechat pro sebe 🙂 Proto se se všemi zajímavostmi a informacemi dělím v každém textu, v každém článku.
Růženka

Written by Růženka View all posts by this author →

Denno-denně se vrtám v hledání odpovědí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je důvod si to nechat pro sebe :) Proto se se všemi zajímavostmi a informacemi dělím v každém textu, v každém článku.