MÁTA PEPRNÁ

MÁTA PEPRNÁ

Název: Mentha piperita
Máta peprná

 

Výskyt: Pěstovaná. Nedá se pěstovat ze semene. Velmi dobře se však rozmnožuje z kořenových výhonků, stačí jen malý kousek. Nejlépe, když v květnu použijeme lehce zakořeňující první jarní výhonky ze starých kultur, kde už mají výhonky několik párů listů. Sadí se v květnu do vlhké na humus bohaté, písčité až hliněné půdy. Může se vysázet i v září.

Kvete: Od července do září.

Sběr: Dříve, než začíná kvést sbíráme nať. Sušíme při teplotě 35 stupňů.

Použití: Léčebné uplatnění je při všech druzích žaludečních potíží. Zastavuje zvracení, uvolňuje křeče žaludku, léčí koliky a střevní nemoci. Také zlepšuje chuť do jídla, zlepšuje vylučování žluče a odstraňuje plynatost, tiší bolesti při žlučových kamenech.

Hlavní obsahovou složkou máty je mentol. Mentol vyvolává pocit chladu a znecitlivuje. Při vnějším použití je máta peprná dobrá na výplachy a kloktání při bolesti zubů a dásní, zpříjemňuje a čistí dech. Má uplatnění i jako přísada do bylinných koupelí a inhalací. Používá se i ve formě obkladu proti svrbícím vyrážkám a zánětům kůže.

Recept:

  • Čajová směs na slabost zažívacích orgánů:
  • nať máty 5 (dílů)
  • nať vachty 5
  • kořen puškvorce 4
  • nať benediktu 4 (díly)
  • květ heřmánku 3
  • nať meduňky 4
  • nať řepíku 3

Dvě lžíce směsi zalijeme 1/2 l vroucí vody a necháme asi 15 minut přikryté vylouhovat. Přecedíme a pijeme třikrát denně po třetině množství, 20 až 25 minut před jídlem.