MIND dieta – cesta k mentální kondici v pokročilejším věku

MIND dieta – cesta k mentální kondici v pokročilejším věku

MIND dieta je zkratkou anglického názvu Mediterrean – DASH Intervention for Neurodegenerative delay. Tato dieta je skloubením dvou světoznámých zdraví prospěšných typů výživy,  Středomořské diety a tzv. DASH diety, za účelem zpomalení, resp. oddálení nástupu  neurodegenerativních procesů.

Autorkou konceptu MIND diety je výživová specialistka, resp. nutriční epidemiologička Martha Clare Morris z Rush University Medical Center. Podstatnou pro vznik a popularizaci této diety se stala studie vytvořená pod jejím vedením, která byla publikována v únoru 2015. Cílem studie byl výzkum vlivu známých dietních modelů na úpadek kognitivních schopnosti v procesu stárnutí. 

Klíčovým bodem bylo zjistit, zda jsou tyto dva nutriční systémy, modely stravování, schopné preventivně působit, zpomalovat nebo oddalovat nástup rozpadu mozkových funkcí v podobě různých demencí, zejména jedné z jejích nejznámějších a nejhorších forem, tj Alzheimerovy nemoci.

Výsledky publikované v této studii podnítili k dalšímu výzkumu mnoho jiných vědců a zároveň svou přesvědčivostí a evidenci možných propojení typů stravování a mentálního zdraví, uvedli nově vytvořenou MIND dietu na scénu výživového poradenství. Od té doby se MIND dieta pravidelně řadí na přední místa v žebříčcích nejdoporučovanějších vyživových modelů.

Studie ukázala, že v případě pacientů, kteří přísně dodržovali zásady MIND diety kleslo riziko vzniku Alzheimerovy nemoci o 53 procent. U těch, jejichž dieta byla mírnější, ne tak striktně omezená zásadami, byl pokles rizika téměř 35 procent.

Středomořská dieta, stejně jako i DASH dieta, mají ve svých pravidlech na prvním místě konzumaci množství zeleniny a ovoce, ořechů, nahrazení nasycených tuků zdravějším olivovým olejem, omezení konzumace mléčných výrobků, červeného masa a v případě druhé zmíněné i značné omezení příjmu sodíku, tedy především soli.  

Deset k pěti 

Sladěním principů obou diet vzniklo základní pravidlo, které doporučuje konzumaci 10 druhů potravin a vyhýbání se, resp. omezený příjem jiných 5 druhů.

Hlavní obsah jídelníčku při MIND dietě je složen z 10 základních potravin:

  • Zelená listová zelenina – každodenní konzumace.
  • Všechny další druhy zeleniny – doporučuje se zahrnout do denního jídelníčku.
  • Bobulovité plody, ovoce (borůvky, brusinky, maliny, …) – specifikum MIND diety je právě důraz na pravidelný vydatný příjem tohoto ovoce, především borůvek, jahod, malin.
  • Ořechy – hrst ořechů denně.
  • Fazole – při MIND dietě by měla být tato luštěnina konzumována minimálně obden.
  • Celozrnné potraviny – každodenní příjem.
  • Ryby – minimálně třikrát týdně.
  • Drůbež – alespoň dvakrát v týdnu.
  • Olivový olej – základní ingredience pro přípravu všech druhů jídel.
  • Víno – maximálně jedna sklenička denně.

5 nevhodných potravin, jejichž konzumaci je třeba se vyhnout, případně ji omezit:

  • smažená jídla a tzv. fast food,
  • červené maso (vepřové, hovězí, jehněčí),
  • sýry,
  • máslo, margarín,
  • sladkosti.

Shrnutí

MIND dieta je postavena na stravě rostlinného původu, doporučuje snížení příjmu potravin živočišného původu, ať už červeného masa nebo mléčných výrobků. Specifikem je důraz na příjem bobulovitých plodů  a zelené listové zeleniny. 

Ztráta mozkových funkcí v podobě demence a hlavně Alzheimerovy nemoci přináší těžkosti v téměř každé sféře života. Nástup patologického zapomínání, výpadky paměti, neschopnost orientace v čase, to vše přináší postupný rozpad psychosociálního života a dezintegraci osobnosti. Úsilí o prevenci těchto poruch je proto jedním z hlavních zájmů světových vědců.

Možnost výživou ovlivnit a redukovat ztrátu kognitivních funkcí v pozdějším věku, je tak více než vítanou informací, která dokáže zkvalitnit život i jeho budoucí vyhlídky. Proto je vhodné zvážit, do jaké míry jsme schopni udělat ústupky a změny v našem způsobu stravování. 

Zajímavostí na MIND dietě je, že už jen mírné dodržování a osvojení jejich základních  pravidel vede k snížení rizika výskytu demence o více než 30 procent. Striktní dodržování o stravování podle tohoto modelu má ještě vyšší, více než 50-procentní  účinnost při redukci rizika. 

Zatím není známo, nakolik je Alzheimerova nemoc způsobena genetickými faktory, do jaké míry se na jejím vzniku podílejí podoby životního stylu. No i přesto je nezpochybnitelným faktem, že mírné korekce v stravování a životním stylu jsou tím nejméně bolestivým příspěvkem, kerým již dnes můžeme formovat vlastní budoucnost tak, aby byla pokud možno bez patologických projevů provázejících stárnutí.

Pavel

Zájem a starost o sebe a o jiné mě naučili dívat se na zdraví jinak - s úctou a přiměřenou vážností. V přírodní medicíně (hlavně v bylinkářství , při studiích a v používání léčivých rostlin) jsem našel moudrost, s jakou se dá dívat na přírodu a bohatství jejich darů.
Pavel

Latest posts by Pavel (see all)

Written by Pavel View all posts by this author →

Zájem a starost o sebe a o jiné mě naučili dívat se na zdraví jinak - s úctou a přiměřenou vážností. V přírodní medicíně (hlavně v bylinkářství , při studiích a v používání léčivých rostlin) jsem našel moudrost, s jakou se dá dívat na přírodu a bohatství jejich darů.