
MIND dieta – cesta k mentální kondici v pokročilejším věku
MIND dieta je zkratkou anglického názvu Mediterrean – DASH Intervention for Neurodegenerative delay. Tato dieta je skloubením dvou světoznámých zdraví prospěšných typů výživy, Středomořské diety a tzv. DASH diety, za účelem zpomalení, resp. oddálení nástupu neurodegenerativních procesů.
Autorkou konceptu MIND diety je výživová specialistka, resp. nutriční epidemiologička Martha Clare Morris z Rush University Medical Center. Podstatnou pro vznik a popularizaci této diety se stala studie vytvořená pod jejím vedením, která byla publikována v únoru 2015. Cílem studie byl výzkum vlivu známých dietních modelů na úpadek kognitivních schopnosti v procesu stárnutí.
Klíčovým bodem bylo zjistit, zda jsou tyto dva nutriční systémy, modely stravování, schopné preventivně působit, zpomalovat nebo oddalovat nástup rozpadu mozkových funkcí v podobě různých demencí, zejména jedné z jejích nejznámějších a nejhorších forem, tj Alzheimerovy nemoci.
Výsledky publikované v této studii podnítili k dalšímu výzkumu mnoho jiných vědců a zároveň svou přesvědčivostí a evidenci možných propojení typů stravování a mentálního zdraví, uvedli nově vytvořenou MIND dietu na scénu výživového poradenství. Od té doby se MIND dieta pravidelně řadí na přední místa v žebříčcích nejdoporučovanějších vyživových modelů.
Studie ukázala, že v případě pacientů, kteří přísně dodržovali zásady MIND diety kleslo riziko vzniku Alzheimerovy nemoci o 53 procent. U těch, jejichž dieta byla mírnější, ne tak striktně omezená zásadami, byl pokles rizika téměř 35 procent.
Středomořská dieta, stejně jako i DASH dieta, mají ve svých pravidlech na prvním místě konzumaci množství zeleniny a ovoce, ořechů, nahrazení nasycených tuků zdravějším olivovým olejem, omezení konzumace mléčných výrobků, červeného masa a v případě druhé zmíněné i značné omezení příjmu sodíku, tedy především soli.
Deset k pěti
Sladěním principů obou diet vzniklo základní pravidlo, které doporučuje konzumaci 10 druhů potravin a vyhýbání se, resp. omezený příjem jiných 5 druhů.
Hlavní obsah jídelníčku při MIND dietě je složen z 10 základních potravin:
- Zelená listová zelenina – každodenní konzumace.
- Všechny další druhy zeleniny – doporučuje se zahrnout do denního jídelníčku.
- Bobulovité plody, ovoce (borůvky, brusinky, maliny, …) – specifikum MIND diety je právě důraz na pravidelný vydatný příjem tohoto ovoce, především borůvek, jahod, malin.
- Ořechy – hrst ořechů denně.
- Fazole – při MIND dietě by měla být tato luštěnina konzumována minimálně obden.
- Celozrnné potraviny – každodenní příjem.
- Ryby – minimálně třikrát týdně.
- Drůbež – alespoň dvakrát v týdnu.
- Olivový olej – základní ingredience pro přípravu všech druhů jídel.
- Víno – maximálně jedna sklenička denně.
5 nevhodných potravin, jejichž konzumaci je třeba se vyhnout, případně ji omezit:
- smažená jídla a tzv. fast food,
- červené maso (vepřové, hovězí, jehněčí),
- sýry,
- máslo, margarín,
- sladkosti.
Shrnutí
MIND dieta je postavena na stravě rostlinného původu, doporučuje snížení příjmu potravin živočišného původu, ať už červeného masa nebo mléčných výrobků. Specifikem je důraz na příjem bobulovitých plodů a zelené listové zeleniny.
Ztráta mozkových funkcí v podobě demence a hlavně Alzheimerovy nemoci přináší těžkosti v téměř každé sféře života. Nástup patologického zapomínání, výpadky paměti, neschopnost orientace v čase, to vše přináší postupný rozpad psychosociálního života a dezintegraci osobnosti. Úsilí o prevenci těchto poruch je proto jedním z hlavních zájmů světových vědců.
Možnost výživou ovlivnit a redukovat ztrátu kognitivních funkcí v pozdějším věku, je tak více než vítanou informací, která dokáže zkvalitnit život i jeho budoucí vyhlídky. Proto je vhodné zvážit, do jaké míry jsme schopni udělat ústupky a změny v našem způsobu stravování.
Zajímavostí na MIND dietě je, že už jen mírné dodržování a osvojení jejich základních pravidel vede k snížení rizika výskytu demence o více než 30 procent. Striktní dodržování o stravování podle tohoto modelu má ještě vyšší, více než 50-procentní účinnost při redukci rizika.
Zatím není známo, nakolik je Alzheimerova nemoc způsobena genetickými faktory, do jaké míry se na jejím vzniku podílejí podoby životního stylu. No i přesto je nezpochybnitelným faktem, že mírné korekce v stravování a životním stylu jsou tím nejméně bolestivým příspěvkem, kerým již dnes můžeme formovat vlastní budoucnost tak, aby byla pokud možno bez patologických projevů provázejících stárnutí.
Pavel
Latest posts by Pavel (see all)
- Aloe vera – aloe pravá - 9. února 2020
- Tymián obecný - 4. února 2020
- Rozmarýn lékařský - 21. ledna 2020