Mléko a mléčné výrobky – pít či nepít?

Mléko a mléčné výrobky – pít či nepít?

To zda do našeho jídelníčku patří mléko a mléčné výrobky se setkává s různými názory. Na jedné straně máme od malička v hlavě informaci, že díky mléku budeme mít silné kosti a zuby. Na straně druhé se pravidelně v médiích objevují zprávy, které poukazují na škodlivost mléka a mléčných výrobků. Odborníci a jejich studie uvádějí, že nám mléčné výrobky nic nedávají, že zahleňují a nejsou pro člověka přirozené. Měla by tedy zdravá výživa obsahovat i mléko a mléčné výrobky?

Pojďme se na to podívat zblízka!

Mléko 

Mléko se v evropské stravě objevuje už více než 8-tisíc let. Své místo si našlo po tom, co lidé vyměnili kočovný styl za usedlý. Mléko je navíc bohatým zdrojem

  • bílkovin,
  • minerálních látek (vápníku, jódu),
  • vitamínů (A, D, E, B12).

Mléko také obsahuje mléčný cukr –  laktózu. Tento cukr musí tělo zpracovat, podrobit štěpení, ke kterému je potřebný enzym laktáza. Tělo však postupem času snižuje tvorbu tohoto enzymu, protože lidské tělo je nastavené tak, aby trávilo laktózu hlavně během kojení, tedy ve velmi mladém věku.

Mléko a kosti

Od malička nám mámy a babičky říkali, jaké je mléko zdravé a jaké zdravé a silné budou naše kosti, když ho budeme pít. Tuto “moudrost” si později bereme a posouváme ji našim dětem. To, že nám mléko pomáhá udržovat optimální hladinu vápníku v kostech zpochybnilo několik velkých studií.  Vědci z této studie usoudili, že ve skutečnosti není důležité kolik vápníku člověk ze stravy přijme. Vědci studovali příjem vápníku v dospělosti. Na margo toho se zástanci mléka odvolávají na to, že je důležité sledovat příjem vápníku v dětství. Podle toho se díky mléku v dětství zlepšuje kvalita kostí a zvyšuje jejich odolnost.

Další experiment se odehrál se skupinou lidí, kteří dobrovolně vynechali ze svého jídelníčku mléko a mléčné výrobky a nahradili je stravou, která vápník obsahovala (listová zelenina, sojové mléko a podobně). Tato skupina sice dostala do těla potřebný příjem vápníku, ale strava obsahovala méně bílkovin, draslíku nebo vitamínů

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky jako sýr nebo jogurty dokáže naše tělo strávit lépe. Je to proto, že bakterie během zpracování spotřebují většinu laktózy. Při mléčných výrobcích jako i při mléku je důležité uvědomit si, že ne všechny mléčné výrobky jsou stejné. Kvalita a účinky na zdraví se velmi liší v závislosti na způsobu chovu zvířat a způsobu zpracování mléka.

Přinášíme pár příkladů, které vám ve výběru mléčných výrobků možná pomohou a vysvětlí jejich vliv na lidské tělo.

Plnotučné mléčné výrobky – nižší riziko cukrovky 2. typu

Plnotučné mléčné výrobky mají určité výhody pro zdraví metabolismu. Navzdory vysokému obsahu kalorií jsou plnotučné mléčné výrobky spojené se sníženým rizikem cukrovky 2. typu.

V observační studii měli ti, kteří konzumovali mléko s největším obsahem tuku, méně břišního tuku, méně zánětu, zlepšenou citlivost na inzulin a 62% nižší riziko cukrovky 2. typu.

Vliv na srdeční nemoci

Účinky mléka a mléčných výrobků na riziko srdečních nemocí se mohou v jednotlivých zemích lišit, pravděpodobně v závislosti od způsobu chovu a krmení krav. Je zažité tvrzení, že mléčné výrobky zvyšují riziko srdečních nemocí, protože mají vysoký obsah nasycených tuků.

Vědci však začali pochybovat o tom, že mléčný tuk stojí při rozvoji srdečních nemocí. Někteří dokonce tvrdí, že neexistuje žádná souvislost mezi spotřebou nasycených tuků a srdečními nemocemi – alespoň pro většinu lidí.

Vyberte si to správné mléko

Nejzdravější mléčné výrobky pocházejí z krav, které jsou odchované na pastvinách. Takové mléko má lepší nutriční profil včetně příznivějších mastných kyselin a vitamínů rozpustných v tucích. Fermentované mléčné výrobky jako jogurt a kefír obsahují probiotické bakterie, které mohou mít mnoho zdravotních výhod. Lidé, kteří mají intoleranci kravského mléka mohou zkusit jiné, např. kozí mléko, sojové….

To zda mléko a mléčné výrobky zařadit do svého jídelníčku nebo je úplně vyškrtnout už musí zvážit každý sám. Jsou lidé, kteří na mléko nedají dopustit a pak ti, kteří věří pouze jeho špatným účinkům. Při úplném vyřazení nezapomínejte na vyváženou stravu a doplnění správného poměru vitamínů a minerálů ze stravy. Pokud se mléčných výrobků nedokážete vzdát, platí, vše s mírou.

Růženka

Denno-denně se vrtám v hledání odpovědí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je důvod si to nechat pro sebe 🙂 Proto se se všemi zajímavostmi a informacemi dělím v každém textu, v každém článku.
Růženka

Latest posts by Růženka (see all)

Written by Růženka View all posts by this author →

Denno-denně se vrtám v hledání odpovědí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je důvod si to nechat pro sebe :) Proto se se všemi zajímavostmi a informacemi dělím v každém textu, v každém článku.