Bez černý

Bez černý

Název: Sambucus nigra – Bez černý

Výskyt: Roste hojně blízko lidských příbytků, při potocích, pri plotech, na pustých místech vesnic, na okraji lesů a hájů, kolem stavenišť a rumištích.

Bez černý: Kvete

Od května do června.

Sběr: Sbíráme květy a plody. Květy sklízíme na začátku kvetení, kdy jsou prostřední květy ještě zavřené. Květnou drogu lze koupit i v lékárně. Plody sklízíme, když jsou už celkem zralé – černé. Lze je sušit, udělat sirup, běžným způsobem zavařit jako kompot a zalít vínem.

Bez černý: Použití

Čaj z černého bezu je prvotřídním lékem na všechny nemoci z nachlazení. Vyvolává pocení, ničí bakterie, čistí zahleněné průdušky. Má močopudné účinky a mírně prohání, čímž uvolňuje zácpu. Používá se i jako přísada do inhalačních směsí při rýmě a zánětu průdušek. Jako obklad se používá při křečových žilách.

Plody černého bezu tiší bolesti nervového původu. Pomáhají při zánětech nervu, např. trojklanného nervu, sedacího nervu (ischias) ale i při vyskočení meziobratlové ploténky páteře. Při těchto bolestech se doporučuje šálek bezových plodů, odvaru nebo sirupu třikrát denně. Kromě tišení bolestí pomáhá i při léčbě těchto problémů.

Recept:

Bezový sirup:

Na 1 litr čistých, zralých bobulí přidáme 1/4 1 vody, 15 minut pomalu vaříme a pak protlačíme přes síto. Do jednoho litru takto získané šťávy dáme 1/2 kg nerafinovaného přírodního cukru a ještě 10 minut povaříme. Ještě vařící nalijeme do zahřátých lahví a velmi těsně zazátkujeme. Necháme pomalu vychladit, např. pod peřinou. Popíjíme třikrát denně 1/2 dl, nejlépe hned zapijeme vodou, jelikož je sirup příliš sladký.

Růženka

Denno-denně se vrtám v hledání odpovědí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je důvod si to nechat pro sebe 🙂 Proto se se všemi zajímavostmi a informacemi dělím v každém textu, v každém článku.
Růženka

Latest posts by Růženka (see all)

Written by Růženka View all posts by this author →

Denno-denně se vrtám v hledání odpovědí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je důvod si to nechat pro sebe :) Proto se se všemi zajímavostmi a informacemi dělím v každém textu, v každém článku.