Kurkumovník dlouhý – Vlastnosti a Léčivé Účinky

Kurkumovník dlouhý – Vlastnosti a Léčivé Účinky

Název: Kurkumovník dlouhý
Curcuma longa (lat.)

Popis: patří do čeledi zázvornikovitých, což naznačuje její podobnost se zázvorem. Kurkumovník dlouhý se někdy označuje i jako indický šafrán. Je to trvalka s bohatě rozvětveným oddenkem. Z kořene vyrůstají listy se stopkovou a podlouhlou eliptickou čepelí. Kurkuma dorůstá do výšky až 1,5 metru. Mezi listy vyrůstá hustý klas bledě žlutých kvítků. Plody jsou tobolky, které se ve zralosti samy otvírají.

Výskyt: původ kurkumy není znám. Ale od nepaměti se pěstuje zejména v jižní a jihovýchodní Asii. V současnosti je její pěstování rozšírené i do jiných částí světa s teplým podnebím. K největším exportérům a pestovatelům patří Indie, Srí Lanka, Čína, Thajsko, Peru a Jamajka.

Období květu, čas sklizně: v našich podmínkách můžeme kurkumu pěstovat v interiéri. K užívání a zpracování je určený kořen kurkumy. Ten je možné sbírat sedm až devět měsíců po zasazení kurkumy. To, že je rostlina připravená na sběr, poznáme, když listy a stonky začnou nabývat  mírně hnědé zbarvení.

Sběr a zpracování kurkumy: sbíráme kořenovou část kurkumy, tzv. rizo nebo oddenek. Ten se následně po očištění zalije horkou vodou a nechá vařit alespoň 5 minut. Po scezení vody se nechá vysušit. Vysušená kurkuma se rozemele na prášek, který lze použít mnoha způsoby.

Složení kurkumy: Kurkuma obsahuje vysoké procento škrobu (30 – 40 %). Je bohatá na éterické oleje (např. kurkumin).

Léčivé účinky: v tradiční indické medicíně má kurkuma své nezastupitelné místo. V posledních desetiletích však získala na popularitě i na Západě, kde se její léčivé účinky neustále vědecky zkoumají. Je jisté, že kurkuma má značné protizánětlivé a antioxidační účinky, čímž chrání buňky a podporuje obranyschopnost organismu. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzdvihuje účinnost kurkumy proti bolestem při revmatických a artritických nemocech.

K dalším v odborné literatuře zmiňovaným příznivým vlastnostem kurkumy patří:

  • její antiseptické a antibakteriální účinky,
  • příznivý vliv na kognitivní funkce,
  • zmírňuje postup neurodegenerativních nemocí (napr. Alzheimerovy choroby),
  • působí blahodárně při trávicích potížích (jakými jsou pocit plnosti, nadýmání nebo  nevolnosti),
  • podporuje tvorbu a vylučování žluče a žaludečních šťáv,
  • v Číně se kurkumovník dlouhý považuje za účinné antidepresivum.

Způsoby využití:

Z uvedeného vyplývají i možnosti terapeutického využití kurkumy. Kurkumovník dlouhý sa používá vnitřně, i vnějše jako součást různých mastí, olejů a podobných přípravků. Je možné kombinovat ji s jinými rostlinnými produkty, což může ještě znásobit její pozitivní léčivé účinky. Kurkumu najdeme v různých čajových směsích, častokrát v kombinaci např. se zázvorem. Populární je tzv. zlaté mléko.

Zlaté mléko

Na přípravu zlatého mléka potřebujeme pohár (2 dcl) kokosové mléka, 1 čajovou lžičku strouhaného zázvoru, 2 až 3 semena pomletého pepře a nakonec 1 čajovou lžičku kurkumového prášku. Všechny ingredience vsypeme do jedné nádoby a přivedeme do varu. Necháme vařit 5 a 10 minut. Hotový nápoj se doporučuje pít teplý, hodinu až dvě hodiny před spaním. Nápoj si můžete osladit čajovou lžičkou medu.


Kurkuma a HillVital produkty:

Poznajíc blahodárné terapeutické účinky kurkumy zařadili tvůrci receptur produktů od HillVital tuto látku do mnoha prostředků. Najdete ji v mastech, alei výživových doplňcích.

V mastech, jakými sú Master balzám, Maximum balzám nebo Salikort balzám, je kurkuma základní stavební složkou právě z důvodu její možnosti účinně působit proti bolestem a zánětům kloubů. V rámci zdravé výživy jsme kurkumu přidali do receptur produktů na podporu kloubů. Obsahuje ji Kolagen a Glukosamin, Chondroitin, MSM.


Zajímavosti

Prášek z kurkumy je v mnoha asijských kulturách používán jako koření, najdeme ho zejména v indické, pákistánské a thajské kuchyni. Dodává jídlu jedinečnou chuť a specifické zabarvení. Jako barvivo se kurkuma přidává do různých těstovin, polévek a rýže. Přidáním kurkumy se také zvyšuje trvanlivost uvedených potravin.