Středomořská dieta – model zdravého stravování

Středomořská dieta – model zdravého stravování

Nevídané zdraví, dlouhověkost a výborná fyzická kondice lidí obývajících středomořské pobřeží udivovala vědce od začátku 60.let. K tomuto údivu přispěl i fakt, že v protikladu k ní stál přímo epidemický výskyt kardiovaskulárních nemoc a nádorových onemocnění u stejně staré populace severu Evropy a Spojených států. Tento nepoměr přivedl vědce k hledání příčin tohoto stavu. Závěrem bylo, že vedle přiměřené pohybové aktivity hraje hlavní roli pro dobrý zdravotní stav obyvatelstva středomořské oblasti strava. Stravovací návyky, způsob úpravy jídel a dokonce i společné stolování byly zahrnuty pod pojmem Středomořská dieta.

Středomořská dieta se v posledních desetiletích  20. století a na počátku 21. století dostala do centra pozornosti mnoha výživových poradců a lékařů. Zajímavostí je, že to není soubor dietologických omezení (co je zakázáno konzumovat), ale představuje spíše model zdravého stravování

Jak již samotný název napovídá, půjde o způsob stravování a výživy charakteristické pro země ležící u Středozemního moře. Jde tedy o země, jako jsou Řecko, Itálie, jih Francie, Španělsko a do jisté míry i Portugalsko. V oblasti Středomoří leží samozřejmě více zemí, jmenovali jsme pouze ty evropské, jejichž kulturní zvyklosti, to znamená i způsob stravování a úpravy jídel, jsou nám do určité míry bližší a pro propagovaný model Středomořské diety reprezentativní. 

Jídla ve jmenovaných zemích nejsou totožné, ale mají jisté znaky, jakými jsou úprava jídel, obsah jídelníčku, které jsou charakteristické pro všechny z nich. Koncept Středomořské diety vznikl v 50. a 60. letech. Za jeho vznikem stojí údiv některých vědců nad vitalitou a dobrým zdravotním stavem převážně chudobného obyvatelstva Kréty, Řecka a Itálie v 60. letech ve srovnání s populací Spojených států a jiných vyspělých západoevropských zemí ležících severněji.

Od té doby výzkum a zájem vědců o téma Středomořské výživy neustává. Každoročně se v odborných medicínských časopisech objevují nové a nové články prezentující závěry výzkumů vlivu této diety na různé sféry lidského zdraví, ať už jde o její vliv na kardiovaskulární systém, dlouhověkost, mentální kondici ve starším věku, její protirakovinné účinky nebo příznivé účinky při snaze o redukci nadváhy. Čím je tedy Středomořská dieta taková unikátní?

Pyramida potravin Středomořské diety

Pro názornější pochopení a osvojení si způsobů Středomořské diety byla vytvořena tzv. pyramida Středomořské diety. Její základnu tvoří potraviny čistě rostlinného původu. Jde zejména o různé druhy zeleniny a ovoce. Ze zeleniny jsou ve stravě zastoupeny hlavně rajčata, brokolice, špenát, mrkev, česnek, cibule, zelí. Z ovoce jde především o jablka, banány, citrusové plody, melouny, fíky či datle. V zásadě jde o plody, které si v této části světa lidé dokázali vypěstovat sami. Proto nepředstavuje model stravování privilegovaných obyvatel, ale způsob rozšířený napříč celou společností.

Seznam základních a nejčastěji konzumovaných potravin by nebyl úplný, kdybychom neuvedli bohaté zastoupení luštěnin, různých druhů ořechů (vlašské ořechy, mandle, kešu oříšky) a semen v každodenní stravě.

Neodmyslitelnou součástí Středomořské diety jsou i celozrnné potraviny a cereálie. Snad nejspecifičtější aspekt Středomořské diety je používání extra panenského olivového oleje jako hlavního zdroje tuků. Méně používaným, ale přece občas ve stravě přítomným je i avokádový olej. Všechny dosud uvedené potraviny jsou součástí základny pomyslné pyramidy Středomořské diety.

Jednotlivé stupně pyramidy reprezentují druhy konzumovaných potravin v rámci Středomořské diety. Vertikální poloha, místo na určitém stupni pyramidy je závislé od doporučeného množství a pravidelnosti konzumace. Potraviny na základně pyramidy jsou součástí každodenního jídelníčku. 

O stupínek výše se nacházejí mořské plody. Ty jsou neodmyslitelnou součástí středomořské stravy. Doporučuje se zařadit je do jídelníčku dvakrát až třikrát týdně. Nad nimi se nacházejí vajíčka, mléčné produkty a drůbeží maso. Jejich umírněná konzumace je součástí Středomořské diety. Nevylučuje se konzumace sýrů, jogurtů. Z drůbeže je vhodné zařadit občas do jídelníčku kuřecí, krůtí nebo kachní maso. Na samém vrcholu pyramidy se nacházejí sladkosti a červené maso. Tyto potraviny můžeme jíst jen zřídka, při mimořádných příležitostech. Do každodenního jídelníčku však nepatří. 

Kromě těchto základních potravinových složek patří k středomořskému stravování i mírná konzumace červeného vína. Přijatelný denní objem je jeden pohár u žen, muži si mohou dopřát dvě sklenky červeného vína k hlavnímu jídlu.

Nedílnou součástí středomořského stravování je fakt, že oběd, večeře představují příležitost pro společné setkání rodiny nebo i širšího okruhu známých. Jídlo se zde chápe jako společenská událost, jako možnost sdílet spolu příjemné chvíle a popovídat se.

Zdravotní benefity Středomořské diety

Za poslední desetiletí bylo publikováno mnoho vědeckých studií prokazujících příznivý účinek tohoto modelu stravování a životního stylu na různé oblasti lidského organismu. Konzumace velkého množství zeleniny, ovoce, ořechů; používání koření a bylinek na dochucení jídel častokrát místo soli; příprava jídel na olivovém oleji; to vše spojené v jeden celek, přináší mnohé blahodárné účinky na lidské zdraví. K těm nejdůležitějším zdravotním benefitům Středomořské diety, patří:

  • Prevence kardiovaskulárních nemocí
  • Prevence nádorových nemocí
  • Dlouhověkost
  • Udržování vitality
  • Prevence degenerativních poruch mozku (demence, Alzheimerova nemoc, Parkinson)
  • Ochrana proti cukrovce
  • Redukce nadváhy

Odborníci v posledních letech řadí právě tento model stravování k těm nejzdravějším, nejvhodnějším pro kardiaky i ty, kteří se pokoušejí o redukci nadváhy. Pravdou však zůstává, že žádná dieta není univerzálním řešením pro všechny. Při rozhodování o způsobu což nejzdravějšího stravování musí člověk zvážit řadu g, jakými mohou být finanční možnosti, zdravotní stav či individuální chutě.

Možností je opravdu hodně. Je vhodné poradit se s lékařem, resp. odborníkem na výživu, jaká dieta, způsob stravování bude s ohledem na cíle, kterým má vaše změna výživy přispět, nejvhodnější. 

I produkty zdravé výživy od HillVital mohou pomoci ke zlepšení vašeho zdravotního stavu, k detoxikaci organismu, redukci nadváhy a pod. Je si z čeho vybírat. Věříme, že si zvolíte správně a prospějete tak vašemu zdraví.

Pavel

Zájem a starost o sebe a o jiné mě naučili dívat se na zdraví jinak - s úctou a přiměřenou vážností. V přírodní medicíně (hlavně v bylinkářství , při studiích a v používání léčivých rostlin) jsem našel moudrost, s jakou se dá dívat na přírodu a bohatství jejich darů.
Pavel

Written by Pavel View all posts by this author →

Zájem a starost o sebe a o jiné mě naučili dívat se na zdraví jinak - s úctou a přiměřenou vážností. V přírodní medicíně (hlavně v bylinkářství , při studiích a v používání léčivých rostlin) jsem našel moudrost, s jakou se dá dívat na přírodu a bohatství jejich darů.