10 potravin, které zhoršují nachlazení a chřipku

10 potravin, které zhoršují nachlazení a chřipku

Znáte ten pocit, když na vás něco leze? Je to nepříjemné a navíc si řeknete, že na to prostě nemáte čas. Nemáte čas být nemocný. A proto je rozumné a logické okamžitě sáhnout po něčem, co by zaručeně zabránilo nemoci propuknout.

A pokud náhodou nemáte po ruce medicínské produkty, jako jsou léky kapky, sirupy a podobně, dobrým pomocníkem je i kuchyně a to co v ní najdete. Cibule, česnek, různé bylinky, vývary nebo čaje, které nás dokážou perfektně nakopnout a posílit naše tělo, aby se co nejrychleji popasovalo s viry a bakteriemi, které na něj útočí.

Ale zamýšleli jste se někdy nad tím, jakým potravinám se vyhnout, abyste propuknutí nemoci nepodpořili?

Trošku jsme pátrali a zjistili jsme, že existují potraviny, které jsou za jiných okolností pro naše tělo velmi zdravé a prospěšné, ale z nějakého důvodu je třeba je omezit resp. vyloučit z jídelníčku v době nachlazení a chřipky.

Jahody

Jahody jsou histaminové uvolňovače, které mohou přispět k přetížení organismu. Hlen poháněný histaminem může vytvořit pocit nepohodlí v oblasti nosu a dutin, takže se držte jiných plodů, dokud se nebudete cítit lépe.

Mléko

Mléko je další pochutina, od které byste se měli držet dál, když se cítíte nemocný. Mléčné výrobky mohou dočasně zahustit hlen, což způsobí, že škodlivé alergeny zůstanou ve vašem systému déle. Ukázalo se také, že plnotučné mléko stimuluje tvorbu hlenu, což je v období nachlazení to, co zrovna nechceme.

Sýry

Sýr, jako mléčný výrobek, patří také mezi prozánětlivé potraviny. Může snížit reakci imunitního systému a podporuje tím jeho dlouhodobější selhání.

Arašídy

Arašídy jsou jedním z nejběžnějších potravinových alergenů a jsou také potenciálním spouštěčem velkého uvolňování histaminu. Konzumace arašídů, když jste nachlazení, může vést ke zvýšenému zánětu a přetížení nosu.

Čokoláda

Potraviny s vysokým obsahem rafinovaného cukru, jako je čokoláda, mohou zvýšit produkci kvasinek v těle, což povede k přemnožení bakterií. Kromě toho většina čokoládových tyčinek má vysoké hladiny nasycených tuků, o kterých je známo, že zvyšují zánět a zhoršují příznaky nachlazení a chřipky.

Papája

Toto tropické ovoce je další potravina se silnými schopnostmi uvolňujícími histamin. Histamin má schopnost ucpávat nosní průchody. Vyhněte se také krájení papáje, dokud vaše dutiny nejsou čisté.

Káva

Káva se může zdát jako nutnost, když jste již unaveni z chřipky, ale chcete-li se rychle vyléčit, měli byste se pokusit vyměnit ranní kávu za čaj. Káva dehydratuje tělo a může zhoršit svalové bolesti. Imunitní systém nefunguje efektivně, když je tělo dehydrováno.

Alkohol

Tvrdý alkohol nebo i víno jsou jedním z nejvíce prozánětlivých nápojů, které konzumujeme. Obsahují přírodní histamin, který ucpává nosní tkáně, což zhorší nachlazení. V tomto případě opravdu neplatí staré známé „dezinfikovat vnitřně“. Alkohol v těle, které je zasaženo chřipkou, pouze zhoršuje jeho stav.

Klobása a slanina

Bez ohledu na to, jak moc tyto dvě potraviny milujete, bylo by dobré vyhnout se jim, než se zotavíte. Kombinace nasycených tuků a sodíku je dvojitá rána pro tělo, pokud jde o zánětlivé reakce.

Ananas

Ananas je další tropické jídlo, kterému se vyhýbejte, dokud se úplně nezotavíte. Žluté ovoce má vysokou hladinu histaminu, sloučeninu, která může zhoršit některé z vašich nejvíce dráždivých příznaků nachlazení. Kromě toho ananas obsahuje kyselinu askorbovou, která může dráždit bolavé nebo poškrábané hrdlo.

Když se cítíte nemocní, vždy myslete na to, že je dobré nejen sáhnout po léku, ale také nesáhnout po určitých pochutinách. Konzumací dobrého a vyhýbáním se špatného zaručeně dosáhnete zlepšení Vašeho stavu v kratším čase než obvykle.