
Toto jste o kopru určitě nevěděli…
Kopr je úžasná bylinka s množstvím prospěšných účinků. Podívejme se na ty nejužitečnější…
Kopr má významný hypoglykemický účinek. Tento „přírodní inzulín“ snižuje hladinu cholesterolu v krvi a napomáhá udržet silné zuby a kosti. Je také výborný pro zvýšení svalové hmoty.
Konzumováním čerstvého kopru získáváme cenné antioxidanty a vitamín C.
KOPR OBSAHUJE:
- vitamín A,
- riboflavín,
- vitamíny B1, B2, B3, B6,
- vitamín E,
- vápník, železo,
- hořčík.
Aby toho nebylo málo, je bohatý i na kyselinu listovou, pektin, měď, draslík, fosfor, zinek a velké množství vlákniny.
Pozitivní efekty kopru na trávení jsou dnes dobře známé, ale také působí jako diuretikum, má sedativní a antibakteriální účinky. Antibakteriální účinek je tak silný, že je schopný minimalizovat růst škodlivých baktérií v střevech.
JAK PŮSOBÍ KOPR NA ORGANISMUS?
Kopr můžeme konzumovat čerstvý nebo jako čaj. Koprový čaj je používaný v lidovém léčitelství proti škytavce, bolestem hlavy, černému kašli a „proti opici.“
Kopr rozšiřuje vencovité (koronární) tepny, a tak zlepšuje průtok krve do srdce, snižuje krevní tlak a doporučuje se i při angíně pectoris. Kromě toho zvyšuje i chuť do jídla a působí proti nadýmání
Je účinný i proti kašli a u žen po porodě stimuluje laktaci. Mohli bychom ještě dlouho jmenovat všechny pozitivní účinky kopru, ale důležité je, aby se stal pravidelnou součástí naší stravy.
Růženka
Latest posts by Růženka (see all)
- Kukuřice setá - 15. března 2021
- Kokoška pastuší tobolka - 10. března 2021
- Jmelí bílé - 23. února 2021