Toto jste o kopru určitě nevěděli…

Toto jste o kopru určitě nevěděli…

Kopr je úžasná bylinka s množstvím prospěšných účinků. Podívejme se na ty nejužitečnější…

Kopr má významný hypoglykemický účinek. Tento „přírodní inzulín“ snižuje hladinu cholesterolu v krvi a napomáhá udržet silné zuby a kosti. Je také výborný pro zvýšení svalové hmoty.

Konzumováním čerstvého kopru získáváme cenné antioxidanty a vitamín C.

KOPR OBSAHUJE:

  • vitamín A,
  • riboflavín,
  • vitamíny B1, B2, B3, B6,
  • vitamín E,
  • vápník, železo,
  • hořčík.

Aby toho nebylo málo, je bohatý i na kyselinu listovou, pektin, měď, draslík, fosfor, zinek a velké množství vlákniny.

Pozitivní efekty kopru na trávení jsou dnes dobře známé, ale také působí jako diuretikum, má sedativní a antibakteriální účinky. Antibakteriální účinek je tak silný, že je schopný minimalizovat růst škodlivých baktérií v střevech.

JAK PŮSOBÍ KOPR NA ORGANISMUS?

Kopr můžeme konzumovat čerstvý nebo jako čaj. Koprový čaj je používaný v lidovém léčitelství proti škytavce, bolestem hlavyčernému kašli a „proti opici.“

Kopr rozšiřuje vencovité (koronární) tepny, a tak zlepšuje průtok krve do srdce, snižuje krevní tlak a doporučuje se i při angíně pectoris. Kromě toho zvyšuje i chuť do jídla a působí proti nadýmání

Je účinný i proti kašli a u žen po porodě stimuluje laktaci. Mohli bychom ještě dlouho jmenovat všechny pozitivní účinky kopru, ale důležité je, aby se stal pravidelnou součástí naší stravy.

Růženka

Denno-denně se vrtám v hledání odpovědí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je důvod si to nechat pro sebe 🙂 Proto se se všemi zajímavostmi a informacemi dělím v každém textu, v každém článku.
Růženka

Latest posts by Růženka (see all)

Written by Růženka View all posts by this author →

Denno-denně se vrtám v hledání odpovědí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je důvod si to nechat pro sebe :) Proto se se všemi zajímavostmi a informacemi dělím v každém textu, v každém článku.