Bezpurinová dieta – to nejlepší při dně a ledvinových kamenech

Bezpurinová dieta – to nejlepší při dně a ledvinových kamenech

Purinová dieta, bezpurinová nebo nízkopurinová dieta. To vše jsou označení pro dietu, kdy se ze stravy vylučují jídla a nápoje s vysokým obsahem purinů. Proto ji dodržují zejména ti, kteří chtějí zabránit vzplanutí dny, dnavého záchvatu nebo vzniku ledvinových kamenů. 

Víte, co jsou puriny, jaká je purinová dieta a co jíst nebo nejíst? Tento článek vám nabízí odpovědi nejen na tyto otázky. 

Co jsou puriny a co způsobují? 

Puriny jsou látky, které nemusí ze zásady tělu škodit. Nacházejí se přirozeně v organismu. Při vstřebávání purinů se rozkládají na odpadovou látku – kyselinu močovou. Ta se ve většině rozpouští v krvi a následně ji ledviny z těla vyplaví. Zpracování purinů stojí za vznikem zhruba 15% kyseliny močové v těle. 

Při překročení optimální hladiny kyseliny močové v těle, se může tato kyselina přetvořit na krystalky v krvi. Krystalky kyseliny močové se mohou potom ozvat jako ledvinové kameny nebo dna.

Základní zásady při purinové dietě

Pokud se rozhodnete pro nízko purinovou dietu, vězte, že běžně zdravý člověk zkonzumuje 600-1000 mg purinů každý den. Při dně by se měli pacienti držet v rozmezí 100-150 mg. Proto dodržujte tyto zásady:

  1. Hlavní složkou potravy musí být potraviny s obsahem purinů menším než 50 mg/g. Vyhýbejte se takovým, kde puriny v potravinách jsou v rozmezí 50–150 mg/g. Úplnou stopku mají potraviny obsahující více než 150 mg/g váhy.
  2. Nejlepší je konzumovat tepelně upravené jídla, protože tehdy se puriny v potravinách snižují. Upřednostňujte vaření nebo dušení, zcela nevhodný způsob přípravy jídel je pečení a smažení. 
  3. Myslete na kvalitní pitný režim. Při dně si dopřejte kromě vody, bylinné čaje, čerstvé šťávy (celer, meloun) nebo alkalizující minerálky. Tyto nápoje vám pomohou správně odstranit kyselinu močovou z krevního oběhu a těla. 

Hlavním problémem dnavých pacientů a pacientů trpících na ledvinové kameny je dlouhodobé stravování. Je důležité nastavit nový jídelníček tak, aby se snížil obsah purinů v stravě a zároveň nedošlo k zásadním výkyvům – ani k přejídání ani k hladovce. 

Dieta při dně

Problémy s dnou se velmi dobře regulují pomocí stravy. Hlavním cílem diety při dně je snížit hladinu kyseliny močové v těle. Úspěšná dieta může mít 2 různé cíle. Buď se pacient rozhodne pro dietu s nízkým obsahem purinů. Nebo druhá alternativní je dieta, která pomůže tělu vypořádat se s kyselinou močovou. 

V poslední době se o nízkopurinové dietě v souvislosti s léčbou dny hledí trošku jinak. Puriny jsou přítomné nejen v živočišných ale i rostlinných zdrojích. Proto se striktní dieta  bez purinů ani nedá realizovat a v radikálním režimu může způsobit závažný nutriční nedostatek. Dieta, která stojí na nízkém obsahu purinů, je síce důležitá, ale nemůže být striktní. Snadno by mohla vést k chátrání organismu jako důsledek podvýživy. 

Bylo prokázáno, že i při poctivé nízkopurinové dietě dochází k poklesu kyseliny močové pouze o 10 – 15%. Ve skutečnosti tento pokles je při problémech s hyperurikémií nedostatečný. Proto se i nízkopurinová dieta pokládá pouze za podpůrnou pomocnou léčbu, ne základní metodou. 

Obsah purinů v potravinách

Potraviny s nízkým obsahem purinů

  • Nízkotučné mléčné výrobky jako je mléko, sýr, jogurt
  • Zrna a škrob. Patří sem potraviny jako chléb, těstoviny, rýže a brambory. Oblíbené celozrnné výrobky.
  • Ovoce a zelenina: Veškerá zelenina je zdravá a člověk by měl upřednostňovat celé ovoce a šťávy bez přidaného cukru.
  • Vitamín C: Dobrým zdrojem vitamínu C jsou grapefruit, pomeranče, ananas, jahody, paprika, rajčata a avokádo.
  • Vejce v rozumném množství

Purinové bomby

  • Divoká zvěř, telecí, zvěřina, kachna
  • Mořské plody – mušle, mlži
  • Ryby – tuňák, sardinky, sardele, sledě, treska
  • Vnitřnosti – játra, ledviny, žlázy

Zvláštní pozornost si žádá alkohol. Přináší s sebou mnoho rizik. Z tohoto hlediska nejvyšší riziko představuje konzumace vysoce-purinových jídel, které zapíjíte alkoholem. 

Potraviny, které komplikují zpracování purinů

  • Potraviny s vysokým obsahem tuků – smažené, plnotučné výrobky, dezerty
  • Alkohol – kromě toho, že obsahuje hodně purinů, způsobuje i dehydrataci. Tělo tak ztrácí schopnost vylučovat optimální kyselinu močovou z těla. (Zejména kvasnicové pivo)
  • slazené nápoje

Nízkopurinová dieta nemusí být navigací ve stravování pouze při dně nebo zdravotních problémech jako takových. Může také vylepšit ručičku na váze a podpořit celkové zdraví. Před zahájením purinové diety, kterou chcete zmírnit zdravotní problém, se poraďte se svými lékařem. Určitě vám dá rady a tipy jak začít a pokračovat.

Mějte na paměti, že purinová dieta při dně nestačí…

Při problémech s dnou nestačí myslet pouze na potraviny s nízkým obsahem purinů. Potřebujete celkově změnit životní styl, dopřát si více pohybu, dodržovat pitný režim, chránit se před stresem a dopřát si odpočinek.

Růženka

Denno-denně se vrtám v hledání odpovědí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je důvod si to nechat pro sebe 🙂 Proto se se všemi zajímavostmi a informacemi dělím v každém textu, v každém článku.
Růženka

Written by Růženka View all posts by this author →

Denno-denně se vrtám v hledání odpovědí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je důvod si to nechat pro sebe :) Proto se se všemi zajímavostmi a informacemi dělím v každém textu, v každém článku.